Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat to bardzo ważna sprawa!
Drugoklasiści sami zrobili kanapki. Wcześniej rozmawialiśmy o zasadach zdrowego odżywiania, m.in. o tym jak komponować całodzienny jadłospis, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym...
Uczniowie wiedzą, że zdrowa żywność, m.in.: woda mineralna, soki bez dodatku cukru, napoje bez konserwantów, przetwory mleczne, kanapki na bazie pieczywa pełnoziarnistego, sałatki i owoce są mile widziane w codziennej diecie, natomiast na liście „produktów zakazanych” znajdują się: żywność typu fast food, słone i słodkie przekąski. Dzieci uczą się, dlaczego tak ważne jest śniadanie, czym jest kultura spożywania posiłków i higiena ich przygotowywania, rozwijają kreatywność i wyobraźnię.
Uczniowie przynieśli do szkoły potrzebne produkty, a wśród nich: kolorowe warzywa, pieczywo oraz prawdziwe masełko. Można śmiało powiedzieć, że zadanie zostało wykonane doskonale. Kanapki nie tylko były smaczne i zdrowe, ale także pięknie ozdobione i pełne witamin. Pamiętać należy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Na kanapkowe przyjęcie zostali zaproszeni uczniowie z kasy I. Trzeba dodać, że apetyt dopisywał każdemu dziecku. Takie kulinarne zajęcia dają mnóstwo radości, a dzieci je uwielbiają.
Nasi uczniowie otrzymują produkty mleczne, warzywa i owoce w ramach programu "Szkoła z witaminką". Temat odżywiania jest podejmowany systematycznie w ramach szkolnego programu profilaktyki. Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na funkcjonowanie dziecka w szkole. Pamiętajmy, że wartościowe śniadanie daje siłę do nauki.
Wychowawca Renata Góralewska